Podaj na swoim weselu to, czego nie lubisz

Maria

img


Dlaczego planowanie wesela nie jest łatwym zadaniem?


Wymaga podjęcia wielu decyzji. Którą salę mam wybrać, którego fotografa, czy wybrać motyw rustykalny, czy może glamour albo może porzucić pomysł dostosowywania czegokolwiek do jakichś wzorców. Może powinnam wybrać róże, a może tulipany? Czy piwonie są dostępne w czerwcu? A jak będzie wyglądało połączenie goździków z różami?


Dopięcie planów na ostatni guzik to wiele wyborów pośród niekończącej się ilości opcji.



Dlaczego w ogóle problem z wyborem się pojawia?


Zastanówmy się na przykładzie fotografa - jeden będzie używał żywych kolorów i przesycał nimi zdjęcia, inny będzie charakteryzował się spokojem i stonowanymi barwami. Jeden fotograf, gdy będzie fotografował Wasze wyjście z domu po błogosławieństwie, wykorzysta być może obiektyw szerokokątny, inny rybie oko, jeszcze inny zrobi zdjęcie z drona. Tyle różnych opcji wyboru - każdą trzeba przecież dobrze przemyśleć.



Dlaczego jednak każdy z tych fotografów odwiedzi przynajmniej kilka ślubów i wesel w sezonie?


Każda para jest inna, każda osoba ma swoje własne preferencje i każdej osobie coś innego przypada do gustu. Ty być może zechcesz zdjęcia w stylu rustykalnym. Ktoś inny postawi na cały album w czerni i bieli. Każdy fotograf, pomimo innego stylu, zostanie odnaleziony przez młodych, którym jego sposób wykonywania pracy będzie odpowiadał. Właśnie dlatego, że lubimy różniące się od siebie rzeczy.



Dlaczego piszę o fotografie i różnicach indywidualnych, gdy miałam pisać o wyborze menu weselnego?


Każdy z Was jest inny, każdy ma swoje upodobania. Chciałabym zwrócić Waszą uwagę na to, że każdy z Waszych gości również jest inny i ma swoje upodobania.



Zawsze mówimy Wam że Wasz ślub ma być Waszym Najpiękniejszym Ślubem, to znaczy, że każdy wybór ma dać radość Wam - czy to wybór sukni, czy sali, czy spinek do koszuli. W tym miejscu chciałabym odstąpić jednak od tej reguły i poprosić Was, żebyście przy wyborze menu weselnego odstąpili od swoich własnych upodobań. To, co pozwala gościom dobrze bawić się na weselu to dobra muzyka, dobre towarzystwo i właśnie dobre jedzenie. Pamiętając o tym, że każdy lubi coś innego, postarajcie się ująć w Waszym menu bardzo szeroki wachlarz dań. Nie lubicie ryb i owoców morza, ale zajadacie się daniami mięsnymi? Wśród gości może znaleźć się wegetarianin, który opuści wesele zniesmaczony, gdy każde danie będzie zawierało mięso.



Jakie dania powinniście w takim razie podać na weselu? Zestawmy różne propozycje w parach:




  • Danie mięsne (na przykład De volaille) i danie bez mięsa (Paszteciki z kapustą i grzybami)

  • Danie rybne (np. ryba po grecku) i danie nierybne (np. misa wędlin)

  • Potrawa tłusta (np. golonka) i potrawa lekka (np. sałatka warzywna)

  • Danie smażone (np. nuggetsy) i danie gotowane (np. warzywa z wody)

  • Danie z cebulą, czosnkiem, porem (np. sałatka z porem) i danie bez cebuli, czosnku, pora (np. sałatka grecka z serem feta)

  • Owoce cytrusowe (np. mandarynki) i inne owoce nie kwaśne (winogrona, banany)

  • Napoje kolorowe (np Coca-Cola lub Pepsi) i napoje naturalne (np. sok pomarańczowy)

  • Napoje gazowane (np. woda gazowana) i napoje niegazowane (np. woda niegazowana z cytryną i miętą)

  • Pieczywo jasne i pieczywo ciemne

  • Dipy do przystawek: czosnkowy i pomidorowy

  • Ciasta z kremem (np. kremówka, karpatka) i ciasta bez kremów (makowiec, sernik)

  • Różne rodzaje serów: ser żółty, ser pleśniowy, ser feta

  • Surówki, warzywa: z kapusty, z marchwii, papryka, pomidory



Zastanówcie się nad jedną pozycją w wersji bezglutenowej i/lub wegańskiej.



Podczas rozdawania zaproszeń możecie również niezobowiązująco zapytać Waszych gości o ich preferencje żywieniowe i czy nie są na jakiejś specyficznej diecie. Szanujące się domy weselne są w stanie przygotować szczególne danie, odbiegające od zaplanowanego menu, nawet dla jednej osoby. Jedynie należy powiadomić o tym managera sali z odpowiednim wyprzedzeniem.