Makaronikowy szał tortowy - propozycje na sezon 2018

Ewelina

img




Wielkimi krokami nadchodzi wiosna, a wraz z nią czas podjęcia decyzji, jaki tort ma pojawić się podczas Waszego przyjęcia weselnego. Sezon 2017 należał do naked cake, czyli tzw. gołego ciasta, zdobionego zazwyczaj sezonowymi owocami bądź kwiatami.


Poniżej przedstawiamy niesamowicie apetyczne torty weselne naszych ubiegłorocznych Panien Młodych:

















Cukiernicy w tym roku planują zaproponować parom młodym, by ciacho ubrać głównie w gładkie polewy muskane kolorem przewodnim. Dominującym akcentem będą przejścia nawiązujące do fal, powiewu wiatru, rozchodzących się oczek wodnych, gwieździstego nieba; wciąż bliska będzie tematyka natury.














Oczywiście to, co wciąż pozostaje na podium - w odniesieniu do poprzedniego roku -, to bogate zdobienie owocami. Mamy w Polsce tak wiele darów natury, że żal ich nie wykorzystać. Mamy tu na myśli wszelkie owoce, takie jak jagody, maliny, agrest, truskawki, porzeczka itd. Nie dość, że będą cieszyły oko, to podkreślą jeszcze smak tortu.

















Ale nowy rok przynosi również zupełnie nowe trendy, właściwe dla roku 2018, idealnie uzupełniające zamysły naszych mistrzów cukiernictwa... a docelowo Wasze i Waszych gości weselnych. Na ogromną skalę popularne candy bary zaraziły wszystkich niepohamowaną miłością do makaroników i to właśnie one będą królować w tym sezonie, jako miły akcent dla oka na naszych tortach.

























Były modne torty z babeczek, a może cały tort z makaroników?







Nowością w urozmaiconym wyglądzie tortów będą także wafle. Do tej pory zazwyczaj wykorzystywane do lodów gałkowych - teraz pełne różnorodnych owoców lub polane słodką polewą zobaczymy ułożone na szczycie tortu.






Jaki tort pojawi się na Twoim weselu? :)